Αξιοθεατα
Αθήνα 105 58, Ελλάδα
Η Ακρόπολη των Αθηνών
Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι μια αρχαία ακρόπολη που βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο πάνω από την πόλη της Αθήνας.
Η λέξη ακρόπολη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ἄκρον (ακρόν, «υψηλότερο σημείο, άκρο») και πόλις (πόλις, «πόλη»). Ο όρος ακρόπολη είναι γενικός και υπάρχουν πολλές άλλες ακροπόλεις στην Ελλάδα.
Ένα άλλο διάσημο και καλοδιατηρημένο παράδειγμα όχι μακριά από την Αθήνα είναι η Ακροκόρινθος που βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο και μπορείτε να επισκεφθείτε σε μια ημερήσια εκδρομή.
Κατά τους αρχαίους χρόνους η Ακρόπολη των Αθηνών ήταν γνωστή και, πιο σωστά, ως Κεκροπία, από τον θρυλικό φιδάνθρωπο Κέκροπα, τον υποτιθέμενο πρώτο Αθηναίο βασιλιά.
Η Ακρόπολη της Αθήνας περιέχει τα ερείπια πολλών αρχαίων κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, με πιο διάσημο τον Παρθενώνα.
Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., γνωστό ως «Χρυσούς Αιών», ο Περικλής ήταν αυτός που συντόνισε την κατασκευή των σημαντικότερων κτηρίων του χώρου, όπως ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης.
Ο Παρθενώνας και τα άλλα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του 1687 από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Μορέα, όταν η πυρίτιδα που αποθήκευαν οι τότε Τούρκοι ηγεμόνες στον Παρθενώνα χτυπήθηκε από τον βομβαρδισμό των Βενετών και εξερράγη.
Τα κτίρια της Ακρόπολης υπέστησαν λεηλασίες καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα. Η πιο διάσημη «λεηλασία» ήταν αυτή του Λόρδου Έλγιν που αργότερα πούλησε τη συλλογή του στο Βρετανικό Μουσείο.
Η αξία αυτής της αρχαίας ακρόπολης δεεν είχε γίνει ευρέως κατανοητή μέχρι το 1833, λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από εκείνη τη χρονιά και μετά λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος, δηλαδή προστατεύεται από το νόμο. Για παράδειγμα, αεροπλάνα και drones δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη.
Η Ακρόπολη της Αθήνας απέχει έξι λεπτά με τα πόδια από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και 20-25 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας
Διονυσίου Αρεοπαγίττου 5, Αθήνα
Το Μουσείο της Ακρόπολης
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε στον «ιερό βράχο» των κλασικών χρόνων. Μόλις 280 μέτρα, μακριά από τον Παρθενώνα και 400 μέτρα με τα πόδια από αυτόν, το μουσείο είναι το μεγαλύτερο σύγχρονο κτήριο που ανεγέρθηκε τόσο κοντά στον αρχαίο χώρο, αν και πολλά άλλα κτίρια των τελευταίων 150 ετών βρίσκονται πιο κοντά στην Ακρόπολη.
Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 20 Ιουνίου 2009.
Η είσοδος του κτιρίου είναι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ακριβώς δίπλα στον σταθμό του μετρό Ακρόπολη, η κόκκινη γραμμή του Μετρό της Αθήνας.
Το μουσείο της Ακρόπολης απέχει 15-20 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας
Ο σταθμός του μετρό Ακρόπολη απέχει μία στάση από το σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ που απέχει 5-6 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο
Για εισιτήρια κάντε κλικ ΕΔΩ
Πλατεία Συντάγματος
Πλατεία Συντάγματος
Η Πλατεία Συντάγματος είναι η κεντρική πλατεία της Αθήνας.
Η πλατεία πήρε το όνομά της από την εξέγερση των Αθηναίων εναντίον του βασιλιά Όθωνα, του πρώτου διορισμένου μονάρχη της Ελλάδας μετά την επανάσταση της ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων. Η εξέγερση έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 για να ζητήσει την θέσπιση συντάγματος..
Η πλατεία Συντάγματος είναι η σημαντικότερη πλατεία της σύγχρονης Αθήνας τόσο από ιστορική όσο και κοινωνική άποψη, στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας και της ελληνικής πολιτικής. Το όνομα Σύνταγμα από μόνο του αναφέρεται και στη γειτονιά που περιβάλλει την πλατεία. Ο σταθμός του μετρό κάτω από την πλατεία, όπου συνδέονται οι γραμμές 2 και 3, μαζί με τον τερματικό σταθμό του τραμ και τις πολυάριθμες στάσεις λεωφορείων, αποτελούν έναν από τους πιο πολυσύχναστους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας.
Στα ανατολικά της πλατείας υπάρχει το παλιό βασιλικό ανάκτορο που χτίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα, το οποίο σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Βουλή και περιβάλλεται από τους Εθνικούς Κήπους που είναι ανοιχτοί στο κοινό.
Κάθε ώρα πραγματοποιείται η τελετή αλλαγής φρουράς, που τελείται από την Προεδρική Φρουρά, μπροστά από τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στον χώρο μεταξύ της πλατείας Συντάγματος και του κτιρίου της Βουλής. Σε ορισμένες ημέρες, στις 11 π.μ, γίνεται τελετουργική αλλαγή φρουράς με συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και την συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του σώματος των 120 Ευζώνων.
Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τους Εύζωνες. Το όνομα προέρχεται από τις ειδικές στολές τους, οι οποίες ήταν στολή των Ελλήνων πριν υιοθετήσουν το δυτικό ντύσιμο. Οι Έλληνες που πολέμησαν κατά την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 ήταν ντυμένοι σαν Εύζωνες.
Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς και την αποστολή της μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Η Πλατεία Συντάγματος απέχει 30 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο. Εναλλακτικά, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ (6 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας). Η Πλατεία Συντάγματος απέχει 2 στάσεις ακριβώς μετά το σταθμό της Ακρόπολης.
Λεωφόρος Καλλιρόης & Αμβροσίου Φρατζή
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Σήμερα βρίσκεται μόνιμα στην πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ, η ανακατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε τις πόρτες του σε πλήρη λειτουργία το κοινό.
Πάγιος στόχος του μουσείου είναι η προώθηση της εκπαίδευσης στις τέχνες και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σύγχρονο πολιτισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και εξειδίκευσης στη μουσειολογία, την ιστορία και τη θεωρία της σύγχρονης τέχνης. Ένας από τους ιδρυτικούς του στόχους είναι η προώθηση καινοτόμων και πειραματικών καλλιτεχνικών κινημάτων και η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων μέσω νέων μέσων.
Το μουσείο προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη τέχνη μέσω των εκθέσεων, των δραστηριοτήτων, των προγραμμάτων και των εκδόσεων του. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών βασισμένα σε διαφορετικά μέσα τέχνης -ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, χαρακτική, βιομηχανικό σχέδιο κ.λπ.- που πραγματεύονται επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα.
Το μουσείο απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις και τα εισιτήρια πατήστε ΕΔΩ
Οδός Αριστίπου, Αθήνα
Λυκαβηττός
Ο Λυκαβηττός, είναι ένας κρητιδικός ασβεστολιθικός λόφος στην Αθήνα. Με ύψος 277 μέτρα (908 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το υψηλότερο σημείο στην Κεντρική Αθήνα του οποίου οι πρόποδες καλύπτονται από πεύκα. Το όνομα χρησιμοποιείται επίσης για την γειτονιά ακριβώς κάτω από την ανατολική πλευρά του λόφου.
Ο λόφος είναι τουριστικός προορισμός και μπορεί κανείς να ανέβει με το τελεφερίκ του Λυκαβηττού, ένα τελεφερίκ που ανεβαίνει στο λόφο ξεκινώντας χαμηλότερα από Κολωνάκι (Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στην οδό Αριστίππου). Στις δύο κορυφές του Λυκαβηττού βρίσκονται το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, ένα θέατρο και ένα εστιατόριο.
Η θέα 360o της Αθήνας από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου είναι εντυπωσιακή.
Η πρόσβαση στο τελεφερίκ από το ξενοδοχείο μας θα σας πάρει 10-15 λεπτά με ταξί
Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια του τελεφερίκ και τις τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να βρείτεΕΔΩ
Οδός Ανδριανού
Πλάκα
Η Πλάκα είναι η παλιά ιστορική γειτονιά της Αθήνας, που εκτείνεται γύρω από τις βόρειες και ανατολικές πλαγιές της Ακρόπολης και ενσωματώνει δαιδαλώδεις δρόμους και νεοκλασική αρχιτεκτονική. Η Πλάκα είναι χτισμένη πάνω από τις κατοικημένες περιοχές της αρχαίας πόλης της Αθήνας. Είναι γνωστή ως η «Γειτονιά των Θεών» λόγω της εγγύτητάς της με την Ακρόπολη και των πολλών αρχαιολογικών της χώρων.
Η Πλάκα είναι μια από τις παλαιότερες, καθώς και μια από τις πιο σαγηνευτικές και ζωντανές συνοικίες της Αθήνας. Είναι πολύ κοντά σε άλλες γραφικές γειτονιές όπως τα Αναφιώτικα και το Μοναστηράκι. και υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς χωροταξίας και διατήρησης, ως η μόνη γειτονιά της Αθήνας όπου όλες οι παροχέςς κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα, καλωδιακή τηλεόραση, τηλέφωνο, ίντερνετ και αποχέτευση) έχουν υπογειοποιηθεί ώστε να μην επιρρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση των παραδοσιακών κτιρίων.
Το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο και όμως δεν έχει χάσει ποτέ τη γοητεία της. Γεμάτη ωραίες ταβέρνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι οικογενειακές και σερβίρουν νόστιμο ελληνικό φαγητό.
Η Πλάκα φιλοξενεί επίσης πολλά αρχαία μνημεία όπως το Μνημείο του Λυσικράτη, τη Ρωμαϊκή Αγορά και πολλά άλλα και στεγάζει μια σειρά από μουσεία όπως το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εβραϊκό Μουσείο και άλλα
Η γειτονιά της Πλάκας είναι δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, οπότε για να φτάσετε από το ξενοδοχείο μας θα χρειαστείτε 15-20 λεπτά με τα πόδια
Παγκράτι, Αθήνα
Το Παναθηναϊκό Στάδιο
Το Παναθηναϊκό Στάδιο χτίστηκε στη θέση όπου ήταν το αρχαίο στάδιο της Αθήνας που για πολλούς αιώνες φιλοξενούσε αγώνες στους οποίους αγωνίζονταν γυμνοί άντρες αθλητές (γυμνικοί αγώνες).
Οι αγώνες, που από την αρχαιότητα γίνονταν σε περιοχή μακριά από την πόλη, περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των εορτασμών των Παναθηναίων το 566/565 π.Χ.
Ήταν ο ρήτορας Λυκούργος που πήρε ουσιαστικά την πρωτοβουλία το 338 π.Χ. να χτίσει το Στάδιο στην αρχική του μορφή και να το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά κατά τον εορτασμό των Μεγάλων Παναθηναίων το 330/29 π.Χ.
Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ο ρήτορας και σοφιστής Ηρώδης Αττικός ξόδεψε μέρος της περιουσίας του στην ανέγερση μνημείων σε πολλές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και χάρη σε αυτόν το Στάδιο βελτιώθηκε σημαντικά
Ήδη από το 1836, η αρχαιολογική ανασκαφή είχε αποκαλύψει ίχνη του αρχαίου Σταδίου στη ρωμαϊκή του μορφή και με βάση αυτά τα ευρήματα, καθώς και τα ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξήγαγε ο Ερνστ Τσίλερ το 1869 εκπονήθηκε το σχέδιο για την ανακατασκευή του από τον αρχιτέκτονα Αναστάση Μεταξάς. Η ανοικοδόμηση του Σταδίου από πεντελικό μάρμαρο διακρίνεται για τον υψηλό βαθμό πιστότητάς του ως προς το αρχαίο μνημείο του Ηρώδη
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες διεξήχθησαν σε αυτό το Στάδιο από τις 25 Μαρτίου 1896 έως τις 3 Απριλίου 1896 και είχαν μεγάλη επιτυχία.
Νικητής στον Μαραθώνιο αγώνα, τον δημοφιλέστερο αγώνα, ήταν ο Έλληνας Σπύρος Λούης. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος σε στίχους του ποιητή Κωστή Παλαμά και μουσική του συνθέτη Σπύρου Σαμαρά.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο υπήρξε ο χώρος ευγενούς ανταγωνισμού και ευγενούς παιχνιδιού, μυαλού και σώματος, από την Αρχαιότητα και οι Αθηναίοι έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι για όσα αυτό το Στάδιο αντιπροσώπευε ανά τους αιώνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο απέχει 30 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας και η επίσκεψη θα μπορούσε να συνδυαστεί με επίσκεψη με τα πόδια από άλλα κοντινά σημεία όπως ο Ναός του Ολυμπίου Διός.
Η επίσκεψη με δημόσια συγκοινωνία θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά
Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια επιτόπου
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Το Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF) είναι ένας ιδιωτικός, διεθνής φιλανθρωπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε από τον Σταύρο Νιάρχο, τον θρυλικό Έλληνα εφοπλιστή. Το SNF χορηγεί επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίως στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένα έργο 861 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016 και δωρήθηκε στο ελληνικό κράτος το 2017. Βρίσκεται στον κόλπο του Φαλήρου στην Αθήνα και περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (NLG) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΝ), καθώς και το πάρκο Σταύρος Νιάρχος έκτασης 210.000 m2 (2.300.000 τετραγωνικά πόδια). Το κέντρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Renzo Piano σχεδίασε το SNFCC που υψώνεται από το έδαφος σαν τεχνητός λόφος και η οροφή τόσο της βιβλιοθήκης όσο και της όπερας αναδύεται από αυτήν διατηρώντας την πλαγιά. Η βιβλιοθήκη είναι χαμηλότερα και ο «λόφος» ολοκληρώνεται με την όπερα. Η στέγη της βιβλιοθήκης είναι φυτεμένη με γηγενή ελληνικά φυτά.
Στην κορυφή της όπερας υπάρχει ένα κουβούκλιο που στηρίζεται σε λεπτές χαλύβδινες κολώνες. Σύμφωνα με τον Piano, «το κουβούκλιο αντιπροσωπεύει ένα σύννεφο που αιωρείται πάνω από το υψηλότερο σημείο του λόφου». Η οροφή του κτιρίου καλύπτεται με φωτοβολταϊκό πεδίο 100x100 μέτρων, που παράγει περίπου 3 GWh ετησίως. Η οροφή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει αυξημένη αντοχή στους τυφώνες.
Το σχέδιο για την Εθνική Λυρική Σκηνή περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο όπερας 1.400 θέσεων και ένα ακόμη θέατρο 400 θέσεων.
Το ΚΠΙΣΝ απέχει 3,8 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας και απέχει 5 λεπτά με το αυτοκίνητο
Εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.
Για το ημερολόγιο εκδηλώσεων και τα εισιτήρια κάντε κλικ ΕΔΩ
Για πληροφορίες για φαγητό και ποτό κάντε κλικ ΕΔΩ